¬ъпреки безспорното лидерство на Tesla при електромобилите, повечето големи автомобилни производители об€виха през миналата година, че ще преминат към електрически двигатели в близките години. —ега и други, по-елитарни марки, се присъедин€ват към лобито на електрическото задвижване. Ќа шоуто в ƒетройт Ferrari официално за€виха, че ще имат собствен модел на спортен електромобил. “ази информаци€ идва седем години след като предишни€т президент на компани€та за€ви, че Ferarri никога н€ма да имат електрически модели.

"јко ще се строи електрическа суперкола, Ferarri тр€бва да € постро€т първи", каза CEO-то на компани€та —ерхио ћаркионе пред Bloomberg. "’ората са впечатлени от Tesla и аз не се опитвам да омаловажа постижени€та на »лон, но мисл€, че всички ние можем да постигнем същото".

Ferarri искат да са първи, но това ще бъде доста трудно - Aston Matin и Volkswagen споделиха през 2017-а, че работ€т от известно време по електрически суперколи. »талианците не дадоха повече информаци€ за бъдещи€ си електромобил, но е €сно, че той ще се бори с най-високи€ клас модели на Tesla и по-точно Roadster, който впечатли публиката с неверо€тни стойности - като ускорение от 0-100 км/ч за 1,9 секунди. ≈то какво беше из€влението на ћаркионе преди н€колко години:

"Ќикога н€ма да видите електрическо Ferarri, защото аз не в€рвам в електромобилите, защото не мисл€, че могат да помогнат за намал€ването на вредните емисии. Ќие обаче работим много усилено по хибридно Ferarri. “ова е бъдещето и се над€вам до н€колко години всички вие да го видите".

ћаркионе искаше да премине към хибридно портфолио на всички модели н€къде през 2019-а година, но ето че нещата се промен€т толкова бързо, че дори най-елитарните компании се присъедин€ват към електрическата революци€ в автомобилната индустри€.