Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Как да използваме Chromebook – наръчник за новаци

Днешните Chromebook устройства не са като вчерашните. Те все повече заприличват на истински компютри, а функционалността им може да свърши работа на всички освен геймърите и създателите на съдържание. Стига да настроите правилно своята Chrome OS и своя „хромбук“. Тук ще ви разкажем как става това.

12323432
18 април 2017
4297 прочитания
1 коментар
8 одобрения
2 неодобрения
Страница 1 от 2

Когато Google представи своя първи Chromebook през 2011, концепцията изглеждаше дори смешна за някои. Преносим компютър, който може да работи само като браузер? Кой би искал подобно нещо? С времето обаче, лека полека Уеб приложенията ставаха все по-мощни и способни, а същевременно и Google подобри Chrome OS. В момента новите Chromebook устройства поддържат работа с Android приложения и могат доста от нещата, които сме свикнали да очакваме от един преносим компютър - но срещу само част от обичайната цена.

Как да използваме Chromebook – наръчник за новаци


Всичко това означава, че сегашните предложения са много по-напред от първоначалните модели. Днес Chrome OS все повече заприличва на съвременна операционна система, предлагаща близко до десктоп изживяване. Тя може да бъде от полза почти на всеки потребител, с изключение на геймърите и обработващите снимки и видео.

Ïðî÷åòåòå îùå: Наръчник за хитруващи – ето ги всички шорткъти в Windows 10

Естествено, всичко това ще е достъпно, ако настроите правилно своя Chromebook. В следващите редове ще ви разкажем как да направите това.

1. Опознайте системата

Chrome OS има някои основни прилики с други настолни операционни системи. Подобно на Windows, Linux и OS X, тук също разполагате с десктоп екран, който можете да персонализирате със собствено изображение за фон. За разлика от тях обаче, не можете да поставяте файлове - това е просто визуално пространство, където да подреждате отворените прозорци.

Как да използваме Chromebook – наръчник за новаци

Когато стартирате приложения, повечето от тях представляват сайтове и се отварят или в нов прозорец, или е ново подразделение в основния браузер. Отворените прозорци могат да бъдат преорзмерявани или разделяни, така че да заемат половината екран, подобно на други операционни системи.

Най-вероятно веднага ще забележите, че клавиатурата ви има иконка за търсене на мястото на caps lock клавиша. Този специфичен клавиш предоставя лесен начин за търсене на инсталираните приложения. При натискане се отваря прозорец с поле за търсене, а под него има списък с няколко приложения. Чрез клик върху „All apps“ получавате поглед над всички налични приложения.

Как да използваме Chromebook – наръчник за новаци

Едно от критичните за Chromebook системата приложения, което не е под формата на сайт, е „Files“. Това е файловият мениджър на Chrome OS, който дава достъп до файловете в системата, възможност за разглеждане на ZIP папки и достъп до Google Drive.

И последното важно място в системния ни тур е долният десен ъгъл на подобния на таскбар рафт, който се нарича „system tray“. Първото нещо, което ще видите там, е малък брояч, показващ колко известия имате. Ако го кликнете, можете да прегледате и изчистите известията си.

Как да използваме Chromebook – наръчник за новаци

До него се намират часовник, Wi-Fi статус и индикатор за батерията. Ако кликнете тази област, ще отворите панел с базови настройки включително Wi-Fi, VPN, Bluetooth, Casting, звук и бутон за изключване.

Там ще намерите и икона под формата на зъбно колело. Избирайки я влизате в прозореца за настройки на вашия Chromebook. От тук можете да смените тапета на десктопа и да добавите визуални теми, както и да получите достъп до системните настройки за тъчпад, мишка, клавиатура, дисплей и вградената памет.

И накрая, за достъп до мениджъра със задачи използвайте комбинацията Shift + Esc.

2. Настройте „рафта“

Когато отворите вашия Chromebook, ще видите няколко икони в дъното на екрана. Тази област се нарича рафт (shelf) и е доста подобен на таскбара в Windows. Рафтът в Chrome OS показва, кои приложения са стартирани и дава възможност лесно да преминавате между отворените прозорци.

За да персонализирате вашия Chromebook можете да добавите любимите си приложения към рафта и да махнете тези, които не използвате. За тази цел просто посочете върху него с показалеца и натиснете тъчпада с два пръста (което е еквивалент на десен клик) и изберете Unpin (откачане) от контекстното меню, което ще се появи.

Как да използваме Chromebook – наръчник за новаци

Най-лесният начин да добавите любимите си приложения към рафта е да отворите уеб приложението, което ще добавяте в браузера. След това кликнете върху menu (меню) иконата в горния десен ъгъл, която прилича на три вертикални точки, и изберете More tools (още инструменти) > Add to shelf (добави към рафта). В последствие ще се отвори малък прозорец, който иска потвърждение за добавяне на уеб приложението. Ако искате подобен на десктопа изглед, където приложенията се отварят в собствен прозорец, маркирайте Open as window (отвори като прозорец) отметката и натиснете Add (добави).

За да подредите приложенията на рафта, кликнете върху някое от тях и до дръпнете до желаната позиция.

3. Отключване със смартфон

За да отключите вашия Chromebook, е необходимо да влезете с паролата от Google профила си. Това може да не е особено затрудняващо, но ако имате Android телефон, процесът значително се улеснява. Смартфонът ви може автоматично да отключи компютъра ви без въвеждане на парола - през Bluetooth.

За да настроите този процес, кликнете върху върху часовника в долния десен ъгъл на десктопа си и изберете Settings (настройки). След това скролирайте до дъното на прозореца с настройки и изберете Show advanced settings (покажи допълнителните настройки)…

Скролирайте отново докато видите “Smart Lock for Chromebook (beta).” Изберете Turn on (включи) и следвайте инструкциите за активация.

4. Настройка на Google Sync

Една от основните функционалности на Chrome е възможността за синхронизиране на наскоро отваряните табове, браузинг история, отметки, добавки, пароли и други елементи между множество устройства. Синхронизацията работи на всяко устройство с инсталиран Chrome – включително компютри, смартфони и таблети – стига да сте се вписали с Google акаунта си.

Как да използваме Chromebook – наръчник за новаци

Тази функционалност е включена по подразбиране при Chromebook устройствата, но можете да контролирате кои елементи да се синхронизират и кои не. Това става в настройки, където в “People” кликвате Advanced sync settings… (допълнителни настройки за синхронизация).

Там ще се отвори прозорец, който показва различните елементи за синхронизиране. Селектирайте Select Choose what to sync (изберете какво да се синхронизира) от падащото меню в горната част и след това махнете отметките от нещата, които не искате да се синхронизират с други устройства.

Продължава на следващата страница

8 одобрения
2 неодобрения
ГЋГ№ГҐ îò ðóáðèêà "Практика"
ГЉГЋГЊГ…ГЌГ’ГЂГђГ€ ГЋГ’  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Как да използваме Chromebook – наръчник за новаци"    

абонамент за бюлетина