Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Какво показват хардуерните тенденции у нас към края на 2016-а?

Падащи цени, по-добри батерии, дактилоскопични сензори, все по-търсени хибриди и тънки лаптопи доминират потребителските предпочитания в страната към края на настоящата година, показват наблюденията на PCStore.bg.

20 октомври 2016
5488 прочитания
5 одобрения
8 неодобрения

Динамиката на хардуерния пазар е интересна както за производителите и търговците на компютърна техника, така и за самите потребители, които биха искали да се ориентират в модните тенденции, преди да направят своя оконачтелен избор. Обичайният проблем при всички тези случаи е, че пазарът на хардуерни устройства се променя с доста бързи темпове. Така е и у нас през последните месеци.

Какво показват хардуерните тенденции у нас към края на 2016-а?

Продажбите на персонални компютри продължават да намаляват, а в същото време се появяват все по-нови класове устройства, които привличат вниманието на потребителите. Нараства например популярността на хибридните компютри, а границите между лаптопи и таблети се размиват. Същевременно цените при лаптопите падат, което увеличава тяхното проникване сред населението. Това са някои от най-интересните тенденции на хардуерния пазар към края на настоящата година според екипа на онлайн магазина за технологични продукти PCStore.bg, проследени на база на продажбите в сайта, както и на наблюдения върху новостите в сектора. Следват по няколко думи опвече за по-значимите сред тях.

Прочетете още: Виртуална зона: Пазарът на настолни компютри у нас е стабилен

Тенденция 1: Увеличава се популярността на хибридите

Хибридните устройства – т.е. лаптопи, които могат да се използват и като таблети - са на път да станат новия хит на пазара и да постигнат успеха, който други сходни класове преди тях не успяха. Според Георги Станчев, управител на PCStore.bg, „Причината за това е, че те комбинират удобството и компактните размери на нетбуците с производителността на пълноценен лаптоп. И при това – на много достъпна цена, която ги превръща в алтернатива на лаптопите“.

hybrid laptops

Хибридите се отличават също с изключително тънък корпус, създаден най-често от алуминий или друг метал, имат голям капацитет на батерията и не правят компромиси с производителността. Наличието на последните модели процесори и достатъчно големи екрани позволява да заменят пълноценно един традиционен лаптоп.

Тенденция 2: Все по-достъпни ценово лаптопи

Цените на лаптопите продължават да падат и, ако допреди няколко години те бяха възприемани по-скоро като устройства от висок клас, днес се превръщат в масов продукт, достъпен за всеки потребител.

В момента лаптопи с много добри характеристики могат да се намерят на цени, започващи от 300 – 400 лв., като този тип конфигурации най-често включват двуядрен процесор, 500GB или 1TB харддиск, 4GB RAM памет и 14 или 15 – инчов дисплей. Сред основните причини за по-достъпните цени е пускането на редица нови модели от компании като Lenovo, Acer и др.

ultrathin laptop

Тенденция 3: Психологическата граница от 1 см. дебелина при лаптопите е премината

Това, което всички очакваха да се случи през тази година, вече е факт. На тазгодишното издание на технологичното изложение IFA беше представен първият лаптоп с дебелина по-малка от 1 см (0.39 инча). Това е Acer Swift 7, който се отличава с 13.3 инчов дисплей и 8GB RAM памет, и тежи едва 1.1 кг. Очакванията са скоро да видим и модели от други производители под едносантиметровата граница.

Тенденция 4: Идентификация с пръстов отпечатък

Идентификацията с пръстов отпечатък не е нова технология, но през последните месеци нараства нейното използване и тя навлиза все по-широко в новите лаптопи и хибриди. Много от представените на тазгодишната IFA модели разполагат с такава функция, включително и за директно логване в операционната система само с докосване на четеца с пръст.

fingerprint scanner

Тенденция 5: Подобрена издръжливост на батериите

Ако допреди няколко години 4 часа беше нормален период на издръжливост за една батерия на лаптоп, то днес модели с батерия, издържаща над 10 часа, вече не са рядкост. А някои от най-новите, представени на тазгодишната IFA, наближават дори 20 часа. Технологиите за енергоефективност се подобряват и това вече позволява на потребителите да разполагат със своя преносим компютър в продължение на един работен ден, без да се чудят къде наоколо има контакт.

Тенденция 6: Границата с таблетите се размива

През последните години се появяват все по-разнообразни класове устройства и нови концепции в бранша, които на практика размиват границите между лаптопите и таблетите. Това дава много по-голяма свобода на потребителите, защото те могат както да използват своя мобилен компютър в движение, така и да се възползват от пълната мощ и производителност, характерна за лаптопите.

 Lenovo Yoga Book

Типичен пример в това отношение е новият Lenovo Yoga Book, представен на изложението IFA (а наскоро и у нас), който променя доста представата за таблет-лаптоп. При него вместо стандартна клавиатура е добавен специален чувствителен на докосване панел, който може да работи както чрез докосване с пръсти, така и със стилус и дори позволява да се пише върху хартия, поставена отгоре и написаното да се съхранява в устройството.

5 одобрения
8 неодобрения
Още от рубрика "Пазар и анализи"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Какво показват хардуерните тенденции у нас към края на 2016-а?"    

абонамент за бюлетина