Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

3 начина да ускорим Windows 10, без да купуваме нов хардуер

Защо трябва да чакате? Няколко прости настройки в Windows 10 могат да подобрят производителността на новата операционна система така, че да елиминират нуждата от какъвто и да било ъпгрейд. Вижте как.

27 април 2016
16866 прочитания
50 одобрения
3 неодобрения

В ежедневната  си работа с приложения и интернет на всички ни се налага да кликаме по линкове, да стартираме програми и да въвеждаме различни текстове … но никой не обича да гризе нокти в нетърпеливо очакване, докато компютърът неохотно, бавно и чегъртане най-после решава да се заеме със задачата.

3 начина да ускорим Windows 10, без да купуваме нов хардуер

В тази ситуация определено има нещо нередно, въпреки, че едва ли са много хората, които да не са попадали в подобна. За щастие, има и какво да се направи по въпроса, така че ако вече сте предприели безплатния ъпгрейд до Windows 10, не обвинявайте новата операционна система на Microsoft, а просто прочетете набързо следващите редове. В тях ще ви разкажем за три прости манипулации с настройките на Windows, които ще ви помогнат да ускорите съществено работата с нея.

Прочетете още: Хапчета за главоболия с Windows 10 –проблеми и решения

1. Премахнете ненужните автоматично стартиращи програми

Това е задача номер едно в ускоряването на всички Windows системи, но дори тя да не ви е непозната, пак може да се изненадате колко много програми стартират автоматично с всяко включване на компютъра. Всяка от тях забавя по малко процесора на зареждането на операционната система, а някои може да продължат да бавят Windows дори след края на стартовия процес.

За забравилите, припомняме накратко как можете да видите списъка с автоматично стартиращи се програми. Кликнете с десен бутон върху таскбара и изберете Task Manager. Кликнете на Startup таба. ( ако случайно не виждате никакви табове в отворения прозорец, кликнете на More Details в долния му ляв ъгъл.)

Именно във въпросния Startup таб са показани, автоматично стартиращите програми. Докато преглеждате списъка, обмислете внимателно, кои приложения всъщност в трябват наистина всеки път. Сред тях със сигурност са драйверите и антивирусната програма, но дори иначе полезни програми спокойно могат да бъдат изключени. Когато определите всички такива, кликайте с десен бутон върху тях в Startup списъка и избирайте опцията Disable в следващото меню.

3 начина да ускорим Windows 10, без да купуваме нов хардуер

Ако пък името на дадена автоматично стартирана програма не ви говори нищо, кликнете с десен бутон върху нея и изберете опцията Search online.това би трябвало да ви осигури достатъчно полезна информация за нея, за да ви помогне да вземете решение дали програмата трябва да стартира с всяко включване на Windows или не.

 

2. Променете настройките за захранването

Понякога Windows проявява дразнеща интелигентност и самостоятелност във вземането на решения. Когато използвате операционната система с лаптоп например, тя може да реши, че ви е по-важно да сте енергийно ефективни, отколкото да работите бързо. Не че енергоспестяването е нещо лошо, но със сигурност не е и особено приятно, когато РС-то ви пести ток за сметка на производителността. Понякога това може да бъде направо влудяващо.

За да подобрите положението, кликнете на вездесъщия Start бутон и в появилото се (грозновато на вид) меню изберете  Power Options. Ще ви се отвори прозорец от Control Panel областта, в който сигурно ще ви се наложи да скролнете надолу, докато намерите опцията Show additional Plans.

3 начина да ускорим Windows 10, без да купуваме нов хардуер

След това просто изберете High Performance .

3 начина да ускорим Windows 10, без да купуваме нов хардуер

 

3. Отървете се от сладникавите анимации

В Windows има удивително много програмен код, чието единствено предназначение е да подобрява външния вид на елементите от интерфейса. В това също няма лошо – анимациите и графичните ефекти обикновено са си приятен гъдел, който, както обичат да се изразяват ПР специалистите, “подобрява потребителските изживявания” . Това обаче не важи, ако компютърът ви е маломощен. В този случай сигурно ще помогне, ако пожертвате малко лъскави ефекти в името на бързодействието.

За целта кликнете с десен бутон на Start и изберете System. В лявата част на появилия се Control Panel прозорец изберете Advanced system settings.

Това ще изведе на екрана ви диалоговия прозорец System Properties. Намерете в него таба Advanced и след като го отворите, кликнете на бутона Settings в кутийката Performance (това е първият от общо трите Settings бутона в този таб).

3 начина да ускорим Windows 10, без да купуваме нов хардуер

Това ще отвори нов диалогов прозорец. В него изберете опцията Adjust for best performance. 

3 начина да ускорим Windows 10, без да купуваме нов хардуер

Ще ни свърши ли всичко това някаква работа? И ние се чудихме дали това ще има някакъв забележим ефект, но след като изпробвахме въпросните настройки на един не особено мощен хибриден таблет-лаптоп, имахме възможност да се уверим, че подобрението в производителността си е доста значително.

Ако темата за ускоряването на РС техниката под Windows 10 представлява интерес за вас, следете сайта на PC World България през следващия месец. Тогава ще я разработим по-задълбочено и в повече детайли, така че да е и по-полезна за всички, които искат да ускорят работата на компютъра си с минимални усилия и инвестиции.

50 одобрения
3 неодобрения
Още от рубрика "Проблеми и решения"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"3 начина да ускорим Windows 10, без да купуваме нов хардуер"    

абонамент за бюлетина